Helsingfors – en nordjobbares sommar


De unga är Nordens framtid – förstås! Ett av det nordiska samarbetets finaste program är Nordjobb som öppnar dörrar för unga att upptäcka den nordiska arbetsmarknaden genom säsongjobb i Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland. En av dem som gjorde just det i somras var min dotter Birna. Här är hennes egen berättelse i ord och bild från Helsingfors!

Nedan följer också lite mer information om Nordjobb och om Föreningen Nordens nya ungdomsavdelning.

Henrik G Forsström / Vice ordf. FNiS

Min nordjobbarsommar i Finland

Jag har spenderat mycket tid i Helsingfors genom åren. Den främsta anledningen till detta var att min pappa arbetade och bodde i staden under lång tid. Jag hade därför redan en relation till staden innan jag sökte jobb i Helsingfors via Nordjobb under sommaren 2023.

Jag styrde kosan mot Finland tidigt i juni, bara dagar efter att juridikstudierna i Uppsala avslutats för terminen. Min nya arbetsplats var Helsingfors Stads rättsavdelning och kontoret låg i centrum, precis intill Senatstorget. Arbetstiteln var ”State aid research intern” och det var passande då mina arbetsuppgifter var just att eftersöka och analysera information om nya statsstödsbeslut från EU-kommissionen.

Jag skulle stanna i Helsingfors i två månader, juni och juli. Således skulle jag spendera större delen av min sommar i Finland. Härliga känslor av att stå inför ett nytt äventyr blandades med nervositet. Även känslor av sorg över att inte spendera sommaren i underbara Sommarstockholm med vänner och familj fanns i bakgrunden.

Innan flytten hade jag fått god hjälp av personalen på Nordjobb Finland. De kollade läget och kunde även hjälpa till med boende och myndighetsrutiner. Jag valde dock att hitta mitt eget boende då jag ville ge mig själv de bästa förutsättningarna för en fantastisk sommar i Helsingfors. Via en facebookgrupp fick jag, i andrahand, hyra en lägenhet centralt och nära vattnet. Det gjorde det möjligt för mig att promenera till mitt arbete varje dag samt att ta vara på sommaren i Helsingfors på bästa sätt.

Helsingfors ❤️

Sommaren gick fort! Arbetet var roligt och mina kollegor var välkomnande och hjälpsamma. Jag fick mitt eget lilla kontor där jag fick besök av samma fiskmås varje dag. Fiskmåsar är nästintill ett signum för Helsingfors – fiskmåsarna är överallt och de är gränslösa!

Nordjobb Finland anordnade sociala aktiviteter för oss som arbetade. Bland annat åkte vi på dagsutflykt till Åbo, spelade skräckminigolf och hade i sann finsk anda programsavslutning på bastun Löyly.

För att skapa mig en egen umgängeskrets gick jag på kompisdejter för att lära känna nya människor i Helsingfors. Det var många glada utlänningar som flyttat till staden som ville kickstarta sitt sociala liv. Eftersom jag bodde i en lägenhet med en bäddsoffa kunde jag även ta emot besök från nära och kära som var sugna på att se vad Helsingfors hade att erbjuda. Jag kan ärligt säga att alla blev positivt överraskade av vad sommaren i Helsingfors innebar. Med mina besökare promenerade vi i en rhododendronpark, bastade i en anarkistisk bastucommunity samt besökte trendiga restauranger.

Kontemplation i Åbo slott

Sammanfattningsvis fick jag under min Nordjobbstid i Helsingfors lära känna staden på mitt sätt. Även om jag tidigare spenderat tid i Helsingfors öppnade sig en helt ny stad under min vistelse nu. Helsingfors har satsat mycket på kultur och aktiviteter i staden och satsningen har gett resultat! I slutet av min sommarvistelse hade sorgen över att inte spendera sommaren i Stockholm släppt och jag var väldigt glad över mitt beslut att välja äventyret framför det redan kända! Som pricken över i:et tilldelades jag även vinsten för Nordjobbs fototävling för juli månad. Jag skickar med några av mina prisvinnande Helsinki-pics (som syns här ovan)!

Birna Forsström

Birna är en av fler än 28 000 ungdomar som genom åren fått ett unikt sommarjobb genom Nordjobb. Det finns något för alla säsonger i hela Norden. Mer information om Nordjobb finns på Föreningen Nordens hemsida: Nordjobb – Föreningen Norden

Arbetet för ett öppet, demokratiskt, samverkande och hållbart Norden handlar även om möten över generationsgränser. Därför startar Föreningen Norden nu en ungdomsavdelning som riktar sig till alla i Sverige under 30 år. Läs mer om detta här: Engagera dig i Föreningen Nordens nya ungdomsavdelning  – Föreningen Norden